SİYASİ PARTİLER ORTAYA ÇIKIŞLARI, KÖKENLERİ, FONKSİYONLARI, SİYASİ PARTİ ÇEŞİTLERİ

Partiler, bir program etrafında toplanmış, siyasal iktidarı elde etmek ya da paylaşmak amacını güden, sürekli bir örgüte sahip kuruluşlardır. Bütün partilerin ortak hedefini oluşturan “siyasi iktidarı ele geçirmek veya paylaşmak”, onları diğer sosyal gruplardan, özellikle siyasi iktidarın kullanılışını sadece etkilemeye çalışan baskı gruplarından ayırt etmeye yarayan başlıca kriterdir. Bunun yanında ikinci önemli kriter de siyasal partilerin geçici kuruluşlar olmayıp, sürekli ve ülke çapında oldukça yaygın bir örgüte sahip olmalarıdır.
Partilerin kökeni bakımından Maurice Duverger partileri parlamento içinde doğan partiler ve parlamento dışında doğan partiler olarak iki grupta inceler.
  1. Parlamento içinde doğan partiler: İlkin parlamento grupları doğar, daha sonra yerel seçim bölgeleri yaratılır ve son olarak da bu iki unsur arasında devamlı bağlantı kurulur. Burada partinin işlevi, parlamento içinde doğan gruplar ile onların genişleyen seçmen kitlelerini örgütleyen yerel komiteler arasında bağ kurmak ve seçim işlerini düzenlemektir. Modern anlamda ilk siyasi partiler parlamento içinde doğan partilerdir. Örneğin İngiliz Muhafazakar Partisi.
  2. Parlamento dışında doğan partiler: Bu partiler genellikle parlamentoda temsil edilme olanağına kavuşmamış sosyal güçler ve sınıflar tabanına dayanırlar. İşçi sendikaları, tarım kooperatifleri, çeşitli dernekler, fikir kulüpleri, dinsel kuruluşlar vb. çoğu zaman “dışarıdan” kurulan partilerin çekirdeğini oluştururlar. Bu partilerin en iyi örneği işçi sendikaları tarafından kurulan İşçi Partileridir. Örneğin 1899 yılında kurulan İngiliz İşçi Partisi.
Yazınız devamı için aşağıdaki linke tıklayınız...

http://siyasalalan.com/siyasi-partiler-ortaya-cikislari-kokenleri-fonksiyonlari-siyasi-parti-cesitleri/

Yorumlar