OBAMA’NIN KÜBA ZİYARETİ

Obama geçen günlerde Küba’ya tarihi bir ziyaret gerçekleştirdi. 90 yıl sonra bir ABD başkanı Küba’ya bir ziyaret gerçekleştirdi.

Küba, Komünizmin dünyadaki Rusya ile birlikte en önemli uygulayıcılarında biridir. Komünizm Amerika’ya uzak, Avrupa’nın bir sorunu gibi gözükürken Amerika’ya, 1930’lu 1940’lı yıllardan sonra Amerika kıtasında Amerika’nın görüşüne göre yakın bir tehdit durumuna gelmişti.

Ernesto Cheguera ile başlayan toplumsal ayaklanmalar ve çatışmalarla birlikte sonuç olarak Güney Amerika’nın pek çok ülkesinde sol, sosyalist siyasi eğilimler içinde olan yönetimler kuruldu. ABD ise yaklaşık 60 yıldır Küba ve pek çok Güney Amerika ülkelerine karşı ambargo uyguladı.

Küba’ya karşı uygulanan ambargonun son dönemlerde yaşanan Küba-ABD ilişkisi sonrası kalkmaya başladı. ABD’nin Küba ile ilişkilerini iyileştirmeye çalışmasının aslında belli bir oluşumun başat aktörü sayılan Küba’nın sistemin içine girmesini ve Rusya’nında bu alanda tamamen yalnızlaştırmaya çalışmasının çabalarıdır.

Küba ile Rusya arasındaki ittifak 1950’lı yıllardan beri ideolojik temelli yapıydı. Özellikle Soğuk Savaş döneminde kutuplaşan dünyada iki farklı kutubu oluşturan ABD ve Rusya’nın kendi etki alanlarının genişliğini artırmak için yaptıkları faaliyetler arasında bu durumların günümüzde daha da artığını görmekteyiz.

Rusya’nın Ukrayna konusu yüzünden AB ile ilişkileri belli bir düzeye gerilerken, Türkiye ile yaşadığı sorun ve Suriye meselesindeki tutumu nedeyle özellikle birkaç konu dışında tekrar ABD ile bir etki büyüklüğü konusunda karşı karşıya gelmiştir.

Güney Amerika’daki sosyalist devletler ile ilişkilerini üst düzeyde tutan Rusya’nın etki büyüklüğünü buradan silmek isteyen ABD, gerek yeni pazarlar ve gerekse yer altı kaynakları ile güçlü oyuncular olan Güney Amerika ülkeleri ile ilişkilerini artırmak ve onlarıda sistemin içine çekerek, deyim yerindeyse öğütmek istemektedir.

Küba’ya uygulanan ambargonun yarım yüzlılık her iki ülkeyefaturasının 1 Trilyon Dolar olduğunu yapılan araştırmalarda görmekteyiz. Artık ekonomik sıkıntıların hemen hemen her ülkeyi etkilediği bir ortamda ABD, kendisine yakın ve yeni pazarı olacak olan bu ülkeyi etki altına almak için, demokrat ve sempatik Obama’nın maarifetiyle harekata geçmiş bulunmakta.

Yorumlar